Mahdollisuuksien Akaa

Akaassa on paljon mahdollisuuksia


Älä aja onnesi ohi, mahdollisuuksien ja mahdottomuuksien kaupungista. Akaan seudulla on varmasti muutakin kuin "pahvikuppi" kahvia ja tankkaus vihreän bonuskortin johdattelemana. Mikäli oikein kiire on, niin mieti asiaa edes paluumatkallasi.

Akaan kaupungin sijainti on aivan loistava. Muutama kilometri liikenneasemalta avaa aivan uusia näkökulmia Suomalaisesta, hieman Kaurismäkeläisestä kaupunkielämästä. Lyhyt matka kasvaviin kaupunkikeskittymiin ja naapurikuntiin antaa kontrastia.

Akaaseen - miksi ihmeessä?


Kannattaa vakavasti harkita, kuitenkin.

Akaan kaupunki, Pirkanmaalla. Hyvien liikenneyhteyksien varrella oleva kaupunki on paljon muutakin kuin Toijalan ABC.

Akaan seudulla on paljon nähtävää myös "satunnaisille matkailijoille". Älä aja onnesi ohi - poikkea Akaaseen.

Akaan naapurikunnat - Hämeenlinna, Lempäälä, Urjala sekä Valkeakoski ja Vesilahti mahdollistavat täydellisen lähiseutumatkan tutustumaan Pirkanmaan seutukuntaan, Tamperetta unohtamatta.

Akaassa pääset kokemaan "Kaurismäkeläistä" tunnelmaa.

Melkein kymmenen hyvää syytä pysähtyä Akaassa.Museot ja kirkot - Akaassa on ainutlaatuinen veturimuseo. Vastaavaa et löydä toisaalta. Samoin kuin lastenvaunumuseo Mukelo. Yli 350 kappaletta lastenvaunuja eri vuosikymmeneltä. Löydät vastaavan museon, mutta et kuitenkaan samassa laajudessa - Skotlannista.

Kinnarin kotimuseossa pääset kokemaan hämäläistä maaseutuelämää.

Toijalan kirkko on uusgotiikkaa edustava erivartinen kirkko. Kylmäkosken kirkko on kansallisromanttinen kirkko. Erityistä kirkossa on että se suljettiin sisäilmaongelmien takia aikoinaan. Viialan kirkko on taas yksilö. Viialan kirkko on ensimmäinen Suomen sotien jälkeen rakennettu kirkko. Se rakennettiin täysin lahjoitusvaroin.

Luontokohteet - Tarpianjoen Haihunkoski virtaa useassa uomassa. Vedenpinnan ollessa ylhäällä voit nähdä upeat kuohut Viialan kartanon kohdalla. Haihunkosken silta on Suomessa ainoa kivestä tehty, neliaukkoinen holvikaarisilta. 

Sissikallio ja laonnut vuori. Laonnut vuori on 160 metriä korkea kivimuodostelma mikä on syntynyt jopa miljoonia vuosia sitten tapahtuneiden maanjäristysten seurauksena.

Terisjärvi on luokiteltu maakunnalisesti arvokkaaksi luontokohteeksi. Siellä pesii noin 60 - 80 lintulajia. 

Toijalan luontopolulla on hyvä ottaa hetki aikaa jaloitella. Raikkaassa ja yllättävän puhtaassa luonnossa saat ajatukset irti arjesta. Luontopolulla on myös info-tauluja mistä saat pubivisaan paljon "nippelitietoa".

Tarpianjoki on melojille ja sub-lautailijoille todellinen kohde. Urjalasta Akaan kautta jopa Lempäälään. Vaihtelevia maisemia.

Mikäli haluat tutustua Natura-alueeseen niin Arajärven ulkoilureitti sivuuttaa Kirveslammen Natura-aluetta. Muuten tylsää metsä-autotietä. 

Nahkialan järvi tai Nahkialan lampi. Lyhyt matka liikenneasemalta. Mahtava paikka nauttia "take a way" tyylinen tauko. Saatat löytää taideteoksia tai muuttolintuja keväällä tai syksyllä. Tärkeä paikka paikallisille ihmisille.

3. Laavut ja nuotiot


Laavut - Toijalassa Nahkialanvuorella, Kangassaaressa sekä Kuusikankaalla. Pumpparin laavu sijaitsee Viialassa, Pumpparintien varrella. Akaan laavut on esimerkillisesti hoidettuja. Yleensä myös Akaan kaupunki hoitaa polttopuita paikalle.

4. Kulttuuri ja teatterit


Kulttuuri - kulttuurin ystäville on Akaassa mahdollisuus viettää kesäistä iltaa kauniissa luontomaisemassa, katetun katsomon alla nauttien laadukkaasta kesäteatterinäytöksestä. Todella suosittu kesäteatteri Toijalan satamassa. Talvella näytökset järjestetään Akaan Sampolassa.

Viialan teatteri on myös suosittu harrastelijateatteri. Kino-Toijalassa näet uutuuselokuvat pitkän historian omaavassa elokuvateatterissa.

5. Puhdasta kotimaista lähiruokaa


Lähiruokaa, luomuruokaa ja vastuullisesti kasvatettua kotimaista lihaa, kasvista, juuresta. Akaan seudulta ei voi unohtaa myöskään hunajaa.

Lihaa ihminen tarvitsee kuitenkin. Akaan seudulla kasvatetaan ja myydään ylämaan karjaa eli Highland Cattle rotua, Jonkan Luomutilalla.

Mikäli haluat paistaa myös kunnolliset pihvit Hereford- tai Aberdeen Angnuslihasta, niin ota yhteyttä Teristen Kartanon isäntään.

Kunnollista karitsan- tai lampaanlihaa saat Tolvilan Kartanosta.

Akaassa on myös luomuomenatila Terissaari.

Paikallinen palkittu käsityöläispanimo ja puoti - Hopping Brewsters Beer Company on lähellä Toijalan ABC-liikenneasemaa.

6. Liiku


Akaassa on mahdollisuus liikkua ja kaupungista löytyy kuntoiluun sopivaa juoksurataa, pururataa. Nahkialan kuntorata, Kuusikankaan kuntorata, Lapinkulman kuntorata tai Kylmäkosken kuntorata on Akaan kaupungin huoltamia liikuntapaikkoja. Kuntoradat Akaassa.

7. Hiihdä


Hiihtoladut - Akaan seudulla on noin 50 kilometriä hoidettuja hiihtolatuja. Luisteluhiihto ja ns. perinteinen hiihto on huomioitu. Latujen kunnossapidosta huolehtii Akaan kaupunki, urheiluseurat ja onneksi myös yksityiset, aktiiviset ihmiset.

8. Frisbeegolf


Frisbeegolf - Kylmäkoski DiscGolfPark on ensimmäinen 27-väyläinen rata pohjoismaissa.

Toijalan Lastumäen DiscGolfPark on Akaan kaupungin lahja harrastelijoille. Molemmissa on haastetta.

9. Akaalaiset yrittäjät ja yritykset


Akaan yritykset ja yrittäjät - Aktiivista porukkaa, omassa "kuplassaan". Akaan seudulla on useita eri pk- yrityksiä jotka työllistävät paikallisia ja ulkopaikkakuntalaisia ihmisiä ja näin ottavat osaa yhteiskunnan hyvinvointitalkoisiin maksamalla sitkeästi veroja. Suositaan oman paikkakunnan palveluja.