Joulukinkun paisto-ohje

02.11.2019

Paisto-ohje joulukinkulle. Ohjeita noudattamalla onnistut varmasti kypsentämään herkullisen ja mehevän joulukinkun. 

Tämä kinkun paisto-ohje on hyväksi todettu. Joka joulu on paistunut herkullinen kinkku joulupöytään.


Jos sinulla on pakastettu, jäinen joulukinkku niin tärkein asia on kunnollinen, hidas sulatus. Ota kinkku noin kaksi vuorokautta ennen paistamista, viileään sulamaan. Riittää että on plusasteita siinä tilassa missä kinkku sulaa. Kun kinkku on sulanut nosta se huoneenlämpöön noin 3-4 tunnin ajaksi. Laita kinkkuun paksuimpaan kohtaan paitomittari. Kinkun sisälämpötilan on oltava vähintäin + 10 astetta.

Laita kinkku ritilälle nahkapuoli ylös. Lämmitä uunii 200 asteeseen. Laita syvä uunipelti uuniritilän alle. Lisää syvään uunipeltiin vettä 1-2 dl ettei rasva ala "käryämään". 

Paista kinkkua 200 asteessa noin 1 tunti. Laske uunin lämpö 100 asteeseen. Jatka paistamista kun sisälämpö joulukinkulle on 79 astetta. Keskimääräinen paisto-aika joulukinkulle on noin 80 minuuttia/kilo. Nosta kinkku uunista ja anna hetki jäähtyä. Poista nahka, mikäli se on kinkussa vielä. Leikkaa terävällä veitsellä myös pinnalta rasvaa/silavaa ja siisti kinkun pinta.

Sivele kinkun pinnalle kohtalaisesti sinappia, veistä tai pullasutia apuna käyttäen, kauttaaltaan. Ripottele sinapin päälle siivilän avulla korppujauhoa tasaisesti kaikkialle. Ruskista sinappikuorrutus 225 asteessa, noin 10 minuuttia. Mikäli haluat, koristele kinkku kuivatuilla kokonaisilla neilikoilla.

Joulukinkun sisälämpötilat ovat noin arvioita. Mehevä, hieman punertava kinkku on sisälämpötilan ollessa noin 75 astetta. Mehevä, murea ja hieman murustuva kinkku on 80 astetta. Hyvää tulee kun lämpötilat ovat jokseenkin näiden välissä.


Joulukinkun paistamien lyhyesti

  • Sulata kinkkua muutama vuorokausi
  • Ota ajoissa huoneenlämpöön ja laita sisälämpömittari paksuimpaan kohtaan.
  • Muista että ennen paistamista kinkun sisälämmön on oltava vähintään +10 astetta
  • Lämmitä uuni 200 asteiseksi
  • Laita kinkku uuniritilälle ja lisää korkeareunaiseen uunipeltiin muutama desi vettä.
  • Laita uunipelti alimmalle tasolle uuniin.
  • Nosta kinkku ritilän kanssa uunipellin päälle.
  • Paista 200 asteessa 1 tunti.
  • Laske uunin lämpötila 100 asteiseksi.
  • Jatka paistamista kunnes kinkun sisälämpötila on 79 astetta.
  • Nosta kinkku pois uunista, poista nahka ja siisti kinkun pinta.
  • Kuorruta sinapilla ja ripottele korppujauhoja tasaisesti kaikkialle.
  • Ruskista 225 asteessa kauniin väriseksi noin 10 minuutin ajan.

Mallaspossun kinkkua potkalla on ollut jo useampana vuonna pöydässä.  Maku, koostumus sekä kokonaisuus on todella miellyttävä. Voisi sanoa että täydellinen joulukinkku ja paisto-ohje.