Lanttulaatikkoreseptit

05.11.2019

Suomalaisen, perinteisen jouluaterian yksi tärkeä osatekijä on lanttulaatikko. Todella ruokaisa laatikkoruoka, mikä jälleen jakaa kansan mielipiteen.

Lanttulaatikko on myös satokausiruokaa. Lanttulaatikko on ruokaisa, maistuva lisukeruoka myös silloin kun lanttua nostetaan puutarhasta. Lanttulaatikko sopii erinomaisesti liharuokien kanssa. Kannattaa kokeilla myös arkisempaan käyttöön. Aivan mahtava eväsruoka sekoitettuna riisin tai pastan kanssa.

Kun otat 100 gramman palan lanttua käteen, löydät siitä proteiinia 13 prosenttia sekä hiilihydraatteja jopa 69 prosenttia. Lanttua on siis helppo pureskella välipalaksi. Kuitujakin on 13 prosenttia. Rasvaa ei ole käytännössä lainkaan. Edullinen ja tuoreena herkullinen naposteltava jos poistat sen puumaisen kantaosan sekä pilkot helposti syötäväksi lohkoiksi.

Lanttulaatikko ja kaksi erilaista lanttulaatikko-ohjetta.

Molemmat ovat todella helppoja sekä herkullisia.

Nykyään on onneksi myynnissä valmiiksi esikäsiteltyä lanttusurvosta. Valmista lanttulaatikko silloin jälkimmäisen ohjeen mukaan.

Lanttulaatikko ilman E-koodeja

  • Lanttua n. 1 kg
  • Kermaa 2 dl
  • Korppujauhoja 1 dl
  • Voita n. 2 rkl
  • Valkopippuria 2 tl jauhettuna
  • Muskottipähkinää 1 tl
  • Siirappia n. 5 rkl
  1. Kuori ja paloittele lanttu. Keitä noin 30 minuuttia tai enemmän ylikypsäksi.
  2. Kaada keitinvedet siivilän läpi kulhoon eli säästä myös liemi. 
  3. Survo ylikypsät, pehmeät lantut tasaiseksi massaksi. 
  4. Lisää keitinlientä n. 1 dl sekä kerma. 
  5. Lisää myös voi ja korppujauho.
  6. Kiehauta varovasti noin 5 minuutin ajan samalla mausteet lisäten. 
  7. Kaada siirappi joukkoon ja sekoita vatkaimessa tasaiseksi massaksi. 
  8. Voitele uunivuoka ja kaada seos vuokaan. 
  9. Ripottele päälle korppujauhoja sekä pieni nokare voita. 
  10. Koristele pinta haarukan avulla ja paista 175 asteessa noin 1.5 tuntia.

Lanttulaatikko valmiista lanttusurvoksesta

  • Lanttusosetta
  • Voita 4 rkl
  • Kananmunia 1
  • Korppujauhoja 1 dl
  • Kermaa 2 dl
  • Siirappia 2 dl
  • Muskottipähkinää jauhettuna 0.5 tl
  • Mustapippuria 1 tl
  • Suolaa 1 tl
  1. Sulata 4 rkl voita kulhoon.
  2. Lisää sekaan kananmuna ja korppujauhot, kerma, siirappi ja mausteet. 
  3. Kaada sekaan valmis lanttusurvos ja sekoita sauva- tai tehosekoittimella massa tasaiseksi.
  4. Voitele uunivuoka ja kaada massa vuokaan. 
  5. Ripottele korppujauhoja ohuesti pinnalle. 
  6. Paista uunin keskitasolla, 175 asteessa noin 1 - 1.5 tuntia.