Paras peuranpaisti ja pottuvoi

26.10.2019

Peuranpaisti on herkullista riistalihaa. Todellista lähiruokaa. Peuranlihaa vaan on todella vaikea saada ihan jokaisen talouden lautaselle tai pakastimeen. Se on harvinaista herkkua.

Mikäli kuitenkin olet onnekas että tunnet jonkun "huntterin", metsästystä harrastavan miehen tai naisen ja satut saamaan osan saaliista - olet onnekas.

Peuranliha on erinomaista ruokaa valmistaa, helppouden takia. Peuranpaisti on hieman kuivaa lihaa, mutta ei onneksi sitkeää. Siksi pekoni mukaan.

Paras peuranpaisti on mielestäni silloin kun sisälämpö on 63-64 astetta.Liha jää hieman "rosee". Kokeile kuinka onnistut. Jos lihaa sattuu jäämään aterialta jäljelle niin ohuita siivuja ruisleivän päälle - taivaallista.

Peuranpaisti pekonilla


  • Peuranpaistia
  • Merisuolaa
  • Mustapippuria
  • Pekonisiivuja
  • Voita paistamiseen
  1. Ota liha riittävän ajoissa huoneenlämpöön.
  2. Kuivaa liha talouspaperilla.
  3. Poista peuranpaistilihasta kalvot mikäli niitä on.
  4. Hiero runsaasti, voimakkaasti karkeaa merisuolaa lihan pintaan.
  5. Lämmitä uuni 125-asteiseksi.
  6. Lisää runsaasti voita pannulle ja paista kauttaaltaan paistin pintaan kaunis väri.
  7. Kääri pekonia paistin pintaan ja nosta uunivuokaan.
  8. Laita paistomittari/sisälämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan.
  9. Anna rauhassa paistua, kunnes sisälämpö on noin 63 - 64 astetta.
  10. Nosta paisti uunista - kääri folioon noin 15 minuutin ajaksi.
  11. Tarkista kuinka päin "lihassyyt" ovat ja leikkaa ohuita siivuja. Leikkaussuunnan on oltava lihassyitä vastainen.
  12. Annostele lautaselle esimerkiksi pottuvoin rinnalle.

Pottuvoi on käytännössä perunamuusi, missä on todella paljon voita. Kermaakin on hyvä olla mukana mikäli oikein haluaa "irroitella". Muuten on kaikki yhtä helppoa kuin veden keittäminen kiehuvaksi.

Paras ja maukkain pottuvoi valmistuu puikulaperunoista. Maksaa ne hieman enemmän mutta maku ja koostumus on kohdillaan. Ei tehdä asioista liian vaikeaa ja kallista. Peruna kuin peruna on aivan hyvä.

Pottuvoi sopii erinomaisesti paistiruokien kanssa lisukeeksi. Esim. Hirvipaisti, peuranpaisti, poronpaisti, naudanpaisti. Poronkäristys ja pottuvoi on hieno yhdistelmä. Paistetut silakat.


Maukas pottuvoi


  • Perunoita n. 1 kg
  • Voita jopa 200 g
  • Kermaa
  • Merisuolaa
  1. Kuori perunat ja keitä runsaalla suolalla maustetussa vedessä, ylikypsäksi.

  2. Muussaa eli survo rikki ja lisää voita lämpimän perunasurvoksen sekaan. Perunoihin saa jäädä "kokkareita".

  3. Laita voita niin paljon että perunamuusista tulee notkeaa.

  4. Viimeistele kermalla.

  5. Maistele ja mausta suolalla.