Täydellinen saaristolaisleipä tai -limppu

06.11.2019

Maltainen saaristolaisleipä on herkullista esimerkiksi kalaruokien kanssa nautittuna. Saaristolaisleivän tai saaristolaislimpun maku syvenee ja paranee vain vanhetessaan. Säilyy jääkaapissa kohtuullisen kauan.

Saaristolaisleipä


  • Piimää 1 litra
  • Hiivaa 75 g
  • Siirappia 3 dl
  • Kaljamaltaita 3 dl
  • Vehnäleseitä 3.5 dl
  • Ruisjauhoja 3 dl
  • Suolaa 1 rkl
  • Vehnäjauhoja n. 10-11 dl, seuraa hieman koostumusta
  • Voiteluun siirappia ja vettä, molempia sama määrä ja sekoita
  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva.
  2. Kun hiiva on hävinnyt piimän joukkoon, sekoita nesteeseen muut ainekset.
  3. Sekoita jauhot erittäin hyvin sekaisin.
  4. Anna taikinan nousta pari tuntia.
  5. Varaa paistovuokia valmiiksi ja voitele.
  6. Kaavi taikina astioihin.
  7. Paista leipiä uunin alaosassa 175 asteessa noin kaksi tuntia.
  8. Hieman paistamisen puolivälin jälkeen valele silloin tällöin leipiä siirappivedellä.
  9. Kumoa leivät astioista esim. ritilälle jäähtymään ja laita pariksi päiväksi jääkaappiin.
  10. Lämpimänä uunista voin kanssa, mutta maku paranee vanhetessaan.
  11. Säilytä jääkaapissa.

VINKKI! Reilun viikon voit syödä herkkua. Ja nautittava kala- ja merellisten avecien kanssa.