Toscakakku - pohja ja kuorrutus

04.11.2019

Toscakakku on tietojen mukaan Saksasta lähtöisin, 1800-luvun puolivälistä asti valmistettu makea kakku. Kakun pinnalle keitetään kuorrute käyttämällä kermaa, mantelilastuja, sokeria, siirappia ja voita.

Toscakakun pohja on yleensä ihan perus sokerikakkupohja. Onnistuessaan siitä tulee mehevä ja kuohkea kakkupohja. Epäonnistuminen taas kertoo että jokin on mennyt jälleen pieleen jossakin vaiheessa. Tulee kuivaa ja halkeilee eikä pohja näytä edes kakkupohjalta.

Kakkupohjaan varma resepti. Sopii myös muihin sokerikakkupohjaa vaativiin leivonnaisiin mutta toscapinnan kanssa on aika lähellä täydellistä. Mukana on hieno appelsiinin vivahde ja ihanan kuohkea pohja. Toscakakku, keittiömestari Antti Vahteran versio. Mitään muuttamatta, mitään salaamatta.

Toscakakku ja mahtava kakkupohja

Kakkupohja

  • Kananmunia 3 kpl
  • Sokeria 3 dl
  • Vehnäjauhoja 3 dl
  • Leivinjauhetta 2 tl
  • Appelsiinin mehu yhdestä appelsiinista
  • Sulatettua voita 100 g

Kuorrutus, toscakuorrutus

  • Mantelilastuja 140 g
  • Sokeria 140 g
  • Voita 140 g
  • Kermaa 1.5 dl
  • Siirappia 1 rkl
  1. Vaahdota sokeri ja kanamunat kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Siivilöi vehnäjauho-leivinjauheseos sekaan. 
  3. Lisää sulatettu voi sekä appelsiinin mehu varovasti sekoittaen. 
  4. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. 
  5. Paista 180-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. 
  6. Peitä foliolla, mikäli kakun pinta alkaa saada liikaa väriä uunissa. 
  7. Valmista täyte.
  8. Mittaa kuorrutteen kaikki aineet kattilaan. 
  9. Anna kiehua hiljalleen sekoittaen kunnes kuorrutus on kiehunut kokoon ja saanut kauniin värin. 
  10. Muista sekoittaa jatkuvasti. 
  11. Levitä kuorrutus paistetun kakkupohjan päälle. 
  12. Paista 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. 
  13. Anna kakun jäähtyä hetki, ennen vuoasta irrottamista ja leikkaamista. 
  14. Tarjoile kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.