Wieninleike - resepti onnistumiseen

21.11.2019

Wienerschnitzel tai Wieninleike. Aito wieninleike valmistetaan vasikanlihasta. Vasikanlihaa ei aina ole saatavilla sekä hintakin nousee kohtalaisen korkeaksi, joten onnistut varsin hyvin vaikka porsaanlihan kanssa.

Muuten, Itävallassa oikein viranomaiset ovat kieltäneet käyttämästä nimeä wieninleike, mikäli sitä ei ole valmistettu vasikanlihasta.

Suomessa on tapana että klassikko valmistetaan porsaanlihasta. Sille ei tehdä tuplaleivitystä tai uppopaisteta. Niitä ei edes paisteta pannulla vaan uunissa.

Paras lopputulos saadaan kun leikkeet valmistetaan uppopaistamalla öljyssä. Melkein yhtä hyvää tulee jos keskilämpöisellä pannulla on runsaasti voita ja paistetaan kauniin väriseksi, kullan ruskeaksi.

Muista "nuijia" liha erittäin ohueksi ja tee ehdottomasti kaksinkertainen leivitys. Tupla paneeraus tuo makua ja koostumusta.

Wieninleike tarjoillaan perinteisesti Itävallassa perunasalaatin tai persilja-voilla höystettyjen perunoiden kera. Onnistunut wieninleike maistuu myös hyvin perunamuusin kanssa. Choron-majoneesi on hyvä lisäke annokseen. Anjovista, kaprista ja sitruunaa ei saa unohtaa.

Wieninleike ja tupla paneeraus

  • Vasikan sisäpaistia (porsaan ulkofilettä)
  • Kananmunia 2 kpl
  • Korppujauhoja n. 1 - 2 dl
  • Vehnäjauhoja n. 3 rkl
  • Suolaa 1 tl
  • Valkopippuria
  • Öljyä friteeraukseen tai voita paistamiseen
  1. Ota liha ajoissa huoneenlämpöön ja nuiji ohueksi pihviksi.
  2. Mausta molemminpuolin suolalla ja valkopippurilla.
  3. Mittaa eri lautasille vehnäjauhot, korppujauhot sekä rikotut kananmunat.
  4. Leivitä molemmin puolin järjestyksessä vehnäjauho, kananmuna ja korppujauho.
  5. Tee tuplapaneeraus toistamalla samassa järjestyksessä kuin edellinen.
  6. Lisää tarvittaessa vehnä- tai korppujauhoja.
  7. Paista pannulla öljyssä, keskilämmöllä noin 3-4 minuuttia puoli.
  8. Mikäli haluat valmistaa Wienerschnitzelin kunnolla niin kypsennä ne friteeraamalla, uppopaistamalla öljyssä.
  9. Kuumenna öljy 180 asteiseksi ja kypsennä noin 4-5 minuuttia.
  10. Nosta pihvit talouspaperin päälle että mahdollinen ylimääräinen öljy imeytyy pinnalta pois..

Tarjoile perunamuusin, ranskalaisten perunoiden tai persiljavoilla maustetujen paistettujen perunoiden kanssa. Koristele annos sitruunan viipaleella, kapriksilla ja anjovisfileellä. Choron-majoneesi on myös hyvä wieninleikkeen kanssa.