Luonto- ja maisemakohteet

Nahkialanjärvi

NAHKIALANJÄRVI JA PUISTOALUE

Nahkialanjärvi on Toijalan keskustassa sijaitseva n. 450 metriä pitkä, 350 metriä leveä kaunis vesialue. Paikallisten asukkaiden suosittu ja Nahkialanlammeksi nimeämä ulkoilupaikka. Kaunista, vehreää rantamaisemaa kiertää helppokulkuinen, liikuntaesteetön kävelyreitti.

Puistoalueelle on myös Näkymä-ympäristötaidenäyttelyn teoksia kesäisin. Nahkialanjärvellä on myös mahdollisuus kalastaa keväisin ja syksyisin istutettua kirjolohta. Talvella jää- ja lumitilanteen salliessa järvellä on  "napakelkka" ja hiihtoladut.

Löydä: Pysäköinti kylmäaseman pihassa Hämeentiellä tai tapettimuseon piha-alueella Satamatiellä.

Haihunkosken koskimiljöö

HAIHUNKOSKI

Haihunkoski on ainutlaatuinen koskimiljöö Viialassa. Haihunkoski kuohuineen ja uomineen on todella suosittu myös perho- ja viehekalastusta harrastavien ihmisten koskikalastuspaikkana.

Viialan läpi virtaava Tarpianjoki muodostaa Viialan kartanon kohdalla moni uomaisen kosken, keskellä rehevää puistomaisemaa. Haihunkosken silta on Suomessa ainoa kivestä valmistettu, neliaukkoinen holvikaarisilta. Talvella on Haihunkoskella upea valaistus.


Löydä: Haihunkoski - Rautatienkatu - Viiala

Terisjärvi

TERISJÄRVI ON LINTUJÄRVI

Maakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltu Terisjärvi Toijalassa on lintuharrastajien suosittu kohde.

Terisjärven alueella pesii jopa 80 lintulajia. Alueella on mahdollista nähdä kaulus- ja harmaahaikaran, luhtahuitin, mehiläishaukan, sarvipöllön, lehtokurpan ja käpylinnun.

Terisjärven lintutornillle pääsee opastettua polkua Toijalan Satamasta. Lintutornilla on myös pöytäryhmä. Toijalan luontopolku kulkee vierestä.

Löydä: - Kangassaarentie - Toijalan Satama

Toijalan luontopolku

TOIJALAN LUONTOPOLKU

Toijalan luontopolku lähtee Nahkialanvuorelta tai Kangassaaresta Toijalan Satamasta. Luontopolulla on hyvät opasteet.

Reitin pituus on noin 8 kilometriä. Toijalan luontopolulla on pitkospuita n. 400 metrin matkalla ja maasto on osittain erittäin kostea. Reitille on asetettu luonnosta kertovia infotauluja. Reitti kulkee Terisjärven lintutornin kautta. Kangassaaressa on hyväkuntoinen laavu ja tulisija.

Löydä: - Nahkianvuori parkkipaikka tai Toijala Satama -

Tarpianjoki

TARPIANJOKI JA TARPIANJOEN MELONTAREITTI

Tarpianjoki tekee mahdolliseksi päiväretken Urjalan Kortjärveltä, Kylmäkosken kautta Viialaan meloen. Viialasta Toijalaan tai jopa Valkeakoskelle pääsee järviyhteyksiä pitkin. Melontaa voi myös jatkaa Lempäälään koskireittinä.

Sopii hyvin myös suplautailijoille. Hidasvirtainen reitti sopii hyvin myös perheille ja aloittelijoille. Reitillä on muutama koski. Reitti on kulkukelpoinen koko kesän. Viialassa on Pumpparin seudulla reitin varrella yöpymiseen erittäin hyvin sopiva laavu sekä tulipaikka.

Lue lisää Tarpianjoen melontareitistä.

Taipaleentien havaintopaikka

TAIPALEENTIEN HAVAINTOPAIKKA

Suomen Tähtitieteellisen yhdistyksen, Ursan Taivaanvahti-palvelun mainitsema, yhden tähden havaintopaikaksi merkitty Taipaleentien havaintopaikka sijaitsee Kylmäkoskella. Havaintopaikalla on erittäin hyvä näkyvyys joka suuntaan. Hyvä paikka katsella tähtiä, revontulia, pilviä sekä ukkos- ja muita ilmiöitä taivaalla. Lue lisää Taipaleentien havaintopaikasta.

Sissikallio

SISSIKALLIO JA LAONNUT VUORI

Vähä Arajärven seudulla satoja miljoonia vuosia sitten maanjäristyksestyksen seurauksena syntynyt rotko. Sissikallion rotkon takaseinän muodostaa alas vierineiden kivien synnyttämä lohkareikko, Laonnut vuori. Näkyy hyvin myös Arajärven leirikeskuksen vastakkaisella rannalla. Sissikallion korkein kohta on n. 160 metriä.

Tiesitkö että tällä alueella on mitattu Suomen paksuimpia, jopa 30 metrin moreenikerrostumia.


Löydä: Arajärven leirikeskus tai Vähä Arajärveltä veneellä. Autolla osoitteessa Kirveslammintie. Kun tulee molemmin puolin pieni levennys. Siltä kohdalta kohti järveä. Kunnioita yksityisaluetta.

Rätönjärvi

RÄTÖNJÄRVI

Rätönjärvi on seutukaavassa luokiteltu luonnonsuojelualueeksi ja valtakunnallisessa lintuvesiensuojeluohjelmassa järvi on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi alueeksi. Rantaniityllä kasvaa uhanalaista rantaorvokkia. Järvellä voi tavata myös mm. ruskosuohaukan, heinätavin ja punajalkaviklon.

Radanrakentajien kiviaidat

RADANRAKENTAJIEN KIVIAIDAT

Toijala-Helsinki ja Toijala - Turku radan varressa on Akaan seudulla satojametriä jopa kilometrejä taitavasti rakennettuja kiviaitoja.

"Aikoinaan oli höyryveturit ainoastaan käytössä niin puu ja kivihiili palaessaan saattoi ilmaan kipinöitä jotka lensivät "minne sattuu". Kiviaidoilla pyrittiin osittain estämään metsäpalojen ja tulipalojen syttyminen radanvarsilla."  Lue lisää kiviaidoista ja niiden historiasta.