Museot - Kirkot

Toijalan kirkko

TOIJALAN KIRKKO - AKAAN KIRKKO

Toijalan kirkko on uusgotiikkaa edustava puinen, länsitornillinen, erivartinen ja sisäviisteinen ristikirkko. Kirkon on suunnitellut Carlo Bassi v. 1814. Kirkko valmistui vuonna 1817. Kirkontorni on uusittu 1800-luvun lopulla jolloin tornin yksityiskohtia muutettiin koristeellisemmaksi.

Alttaritaulun on maalannut vuonna 1881 Juho Forsell. Toijalan kirkon kattomaalaukset suunnitteli ja maalasi Kalle Carlstedt vuonna 1935. Kirkon kuorin lasimaalaukset on hankittu 1937.

Kangasalan urkutehdas on rakentanut urut kirkkoon ja ne on uusittu vuonna 1982. Kirkossa on istumapaikkoja 800 hengelle. Toijalan kirkko on esteetön.

Löydä: - Kirkkopolku 4 - 37800 Akaa. Pysäköinti torin parkkipaikalla.

Viialan kirkko

VIIALAN KIRKKO

Viialan kirkko on jyrkkälappeinen ja tietojen mukaan ensimmäinen sotien jälkeen, Suomessa rakennettu kirkko. Ennen Viialan kirkon rakentamista oli seurakunnan käytössä ainoastaan rukoushuone.

Sodanjälkeiseen rakennusajan tapaan kirkko edustaa suoraviivaista, käytännöllistä tyyliä. Viialan kirkko on rakennettu lahjoitusvaroin ja -tarvikkein.

Viialan kirkon on suunnitellut Jaakko Tähtinen. Viialan kirkko vihittiin käyttöön 1950. Alttaritaulun "Kristus Viialan katukuvassa" on maalannut Lennard Segerstrålen. Kirkkoon rakennettiin vuonna 1982 siipirakennus. Urkurakentamo Hans Heinrich on uudistanut kirkon urut vuonna 1982. Viialan kirkko on esteetön.

Osoite - Nordintie 3 A - 37830 Akaa. Pysäköinti pihassa

Kylmäkosken kirkko

KYLMÄKOSKEN KIRKKO

Kylmäkosken kirkko on kansallisromanttisten piirteiden sävyttämä tornillinen pitkäkirkko. Arkkitehti H.R.Helinin suunnittelema kirkko on valmistunut vuonna 1900. Taiteilija Matti Petäjä maalasi alttaritaulun "Tulkaa minun tyköni kaikki, jotka työtä teette ja olette raskautetut" vuonna 1959.

Kylmäkosken kirkko jouduttiin sulkemaan vuonna 2011 sisäilmaongelmien ja homeen takia. Toukokuussa 2014 otettiin remontin valmistuttua kirkko uudelleen käyttöön. Kirkossa on istumapaikkoja noin 340 hengelle. Kirkko on esteetön.

Löydä: - Kylmäkoskentie 137 - Kylmäkoski. Parkkipaikka vastapäätä kirkkoa.

Suomen Veturimuseo

SUOMEN VETURIMUSEO

Museoveturiseuran ylläpitämässä Veturimuseossa voi tutustua suomalaiseen rautatiehistoriaan ainutlaatuisissa tiloissa, 1870-luvulla rakennetussa veturitallissa. Esillä on 13 veturia ja lisäksi piirroksia, valokuvia, pienoismalleja sekä rautateihin liittyvää esineistöä. Veturimuseossa on kesäisin kahvila.

Lue lisää Suomen Veturimuseosta.

Lastenvaunumuseo Mukelo

LASTENVAUNUMUSEO MUKELO

Harvinainen lastenvaunumuseo Suomessa kuin pohjoismaissakin. Vastaavan laajuisen museon löydät Skotlannista. Akaassa, Viialassa on uniikki Lastenvaunumuseo Mukelo. Kotimuseon omistajan keräämä mittava kokoelma koostuu varhaisimpien vauraiden säätyläisperheiden lastenvaunuista, suomalaisista ja eurooppalaisista lastenvaunuista aina 1800-luvulta nykypäiviin asti.

Lue lisää Lastenvaunumuseo Mukelosta.

Kinnarin kotimuseo

KINNARIN KOTIMUSEO

Akaan Sotkialla käsittää 1800-luvun alun hämäläisen maalaistalon rakennukset ja pihapiirin sekä esineistöä. Kinnarin suku on asunut täällä usean eri sukupolvien ajan, aina vuodesta 1856 alkaen. Vuonna 1988 tila muutettiin museokäyttöön. Aidossa vanhassa hämäläisen maatalon sisällä ja pihapiirissä on vanhaa esineistöä aidossa ympäristössä. Esillä on maalaistalon arkeen liittyviä työ- ja tarvekaluja, jotka kertovat entisajan omavaraisesta elämäntavasta.

Lue lisää Kinnarin kotimuseosta